Elhandel är inte svårt

Nu närmar sig vintern och det är för många verkligen hög tid att se över sina elavtal. Elektricitet är ett ämne som berör många husägare varje vinter. En stor anledning är att de senaste vintrarna till stor del har varit väldigt kalla, och sitter man då på ett hus med uppvärmning via el, är det inte svårt att förstå att kostnaderna lätt skenar iväg.

Elhandel är enkelt

Trots att elhandel är tämligen enkelt, drar sig många för att fatta beslut. Om det beror på osäkerhet kring hur det fungerar eller om det är på grund av ointresse, det är dock svårt att säga. Dock borde det sannolikt vara det första alternativet, då den egna plånboken i allra högsta grad sätter agendan för vad som kan göras under både våren och sommaren.

Jämförelse med tåg

Så om det nu är krångligt med alla avtal, så är det viktiga bara att förstå att det kommer att finnas två avtal. Dels ett för elnät och sedan ett för elförbrukning. Varför behövs två avtal, undrar många.

Det enklaste för att förstå hur elhandel fungerar är att dra parallellen till att åka tåg. När du köper en tågbiljett så blandar du egentligen in (minst) två företag. Trafikverket (de som hette Banverket tidigare) ser till att spåren ligger där de ska, och att de är hela och fungerar. Trafikverket är ditt lokala elbolag. De ansvarar för att elledningarna är hela och att du faktiskt kan få el hem till ditt hus. Det här är avtalet för elnät.

Sedan köper du din resa av SJ. De ser till att du har det bekvämt ombord på tåget, och de ansvarar för att din resa blir av och att du kommer fram. Det här är avtalet för elhandel (eller elförbrukning). Precis som du kan välja vilket tågbolag du vill åka med, kan du här välja fritt bland elbolag i hela Sverige.

Ett av alla elbolag i Sverige som du kan köpa elhandel från är Habo Energi. Genom att teckna upp sig på ett elavtal från en leverantör säkrar du automatiskt också din ekonomi. Du slipper hamna i kraftiga svängningar i priserna, och du vet alltid vad din elektricitet kommer att kosta per kilowattimme (kWh). Det här gör att du inte längre behöver oroa dig för obehagliga överraskningar när elräkningen dimper ner i brevlådan.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.