Fastighetsmäklare, ett lukrativt yrke med karriärmöjligheter?

Efter flera decennier av kraftig urbanisering i Sverige, samtidigt som Riksbanken nu har sänkt styrräntan till makalöst låga 0 procent, är det inte konstigt att många överväger att investera pengar i en bostad. För det är vad det handlar om, ett effektivt sparande där pengarna snabbt kan växa. Betyder det här att livet som fastighetsmäklare är ett glamouröst yrke där pengarna snabbt trillar in?

När Riksbanken så sent som förra veckan sänkte sin styrränta till 0 procent, slogs ett seglivat rekord. Aldrig tidigare har det varit så billigt att låna pengar i Sverige. Anledningen är naturligtvis den deflation vi ser, och har sett under några år. När dessutom statens eget bolåneinstitut, SBAB, väljer att följa efter och sänka den bundna femårsräntan till makalöst låga 2,10 %, då gör man precis det som Stefan Ingves, Riksbankens chef, kritiserar.

För samtidigt som man vill minska hushållens belåning, sker nu alla incitament för familjer över hela landet att faktiskt fortsätta låna upp. Åtminstone så länge de nya amorteringsreglerna inte har slagit igenom. Det är alltså rekordbilligt att låna pengar. Det här har naturligtvis ytterligare spätt på hela den cirkus som bostadsmarknaden i våra storstäder har utgjort under de senaste decennierna.

Skenande bostadpriser

Priserna fullkomligt skenar iväg, och vanliga svenskar är beredda att offra liv och lem för en egen bostad. Samtidigt sitter mer kapitalstarka svenskar och väljer att investera sina pengar i vanliga bostäder. Anledningen stavas bostadsbubbla, även om ingen naturligtvis vill kännas vid bubblan i ordet. Snarare ses ett bostadsköp som en snabb väg till nya inkomster, trots de beskattningsregler som präglar vinster gjorda i fastighetsaffärer.

Fastigheter och bostadsrätter säljs nu som aldrig förr, och det är inte ovanligt att skyhöga bud inkommer till säljarna redan innan visningarna. Anledningen stavas naturligtvis rädsla från köparna att hamna i en lång och segdragen budgivning, där priserna skenar ännu mer. Samtidigt vill mäklare stoppa detta, just på grund av det faktum att en budgivning kan dra igång prisspiralen för säljaren ännu mer. Det finns ingen anledning för säljaren att göra sig av med sin bostad till ett för lågt pris.

Expansiva Jönköping lockar nya invånare

En av de orter där priserna de senaste åren har rusat i höjden är Jönköping. Anledningarna är naturligtvis många, men signifikant för Jönköping är att staden har gått från en större småstad till att profilera sig som en mindre storstad. Den centralt belägna högskolan utvecklas och drar nya studenter från hela världen, samtidigt som kommunen har satsat kapital oerhört väl och lockat stora företag med väl utbyggda industriområden. Detta i kombination med ett vackert läge vid Vätterns södra strand, gör det här Jönköping till en trygg ort att bosätta sig på i dagsläget. När dessutom den nya höghastighetsjärnvägen planeras få sin stora knutpunkt just i Jönköping, då är det inte heller svårt att dra kopplingar till ökade priser.

Mäklare, dröm eller verklighet?

Utåt sett verkar naturligtvis yrket fastighetsmäklare i Jönköping som tidernas mest lukrativa marknad. Priserna skenar och många äldre tar tillfället i akt att sälja den bostad de levt i under kanske 30 till 40 år. Med den prisstegring som har skett de senaste åren blir det här naturligtvis ett bra tillskott till den pension som ska försörja dem under de sista decennierna i livet. Men verkligheten är en annan. För samtidigt som priserna stegrar, väljer allt fler att söka lyckan som mäklare. Fler är beredda att ta chansen att ta del av den minst sagt enorma ekonomiska kaka som finnas att äta utav. Resultatet har varit att flera små uppstickare har kommit och gått, samtidigt som större aktörer som exempelvis Fastighetsbyrån på sikt har kunnat expandera.

Att leverera bostadsaffärer har aldrig tidigare varit en så lukrativ marknad som nu, men samtidigt är konkurrensen hårdare än någonsin. Det senare är dessvärre något som många överraskats av, att det finns fler som är benägna att ingjuta sitt liv i affärerna för att få dem att rulla. Och för den vanliga säljaren är förtroendet viktigt, inte minst i fastighetsbranschen där stora belopp och föremål ska byta ägare. Det här gör naturligtvis att de äldre och erfarna aktörerna har ett stort försprång på marknaden. Inte ett ointagligt försprång, men ändå tillräckligt stort för att kunna behålla sina positioner som ohotade ettor.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.