Första bästa bilverkstad?

När ens bil bryter ner i Huskvarna utanför Jönköping när man ska till släkten på östkusten så lär man sig en del om bilverkstäder. Det är tydligen inte bara att ringa första bästa bilverkstad och be dom att ”fixa det” så att man kan åka vidare.

En bilverkstad är en verkstad som har som huvudfokus att laga och serva personbilar. Det finns väldigt många olika typer av verkstäder och med olika huvudfokus. Det är vanligt att bilverkstäder specialiserar sig på ett visst bilmärke eller ett fåtal märken. Utöver det finns det även verkstäder som erbjuder sig att reparera din bil oavsett märke. I många fall kan även personalen på bilverkstaden hjälpa dig med de flesta motordrivna fordon så som mopeder och lastbilar.

Att välja rätt bilverkstad

Det finns något som kallas för auktoriserade bilverkstäder. Det är verkstäder som är auktoriserade av ett bilmärke och använder sig endast av original reservdelar för att utföra service och reparationer av bilar. Ofta är priset lite dyrare när du väljer att lämna in din bil hos en auktoriserad aktör men i det långa loppet brukar du ändå kunna spara pengar på det eftersom verkstaden använder sig av original reservdelarna brukar de ha en längre livslängd.

Fördelen med att istället anlita en verkstad som inte är auktoriserad brukar vara att priset är betydligt lägre. Man bör dock vara medveten om att det inte alltid är original delar som används och att delarna ibland kan vara begagnade. Vid mindre reparationer brukar det inte vara något problem att lämna in din bil hos en mindre och lite okänd bilverkstad.

Vid större servicearbeten rekommenderas det att du lämnar in din bil hos en auktoriserad bilverkstad eftersom du då får en orginalstämpel i din servicebok. Man brukar även säga att andrahandsvärdet på din bil ökar om alla arbeten med din bil är utförda av mekaniker som är utbildade inom ditt bilmärke och således arbetar på en auktoriserad verkstad.

Det görs kontroller av de auktoriserade bilverkstäderna kontinuerligt så att se att man håller uppe kraven som krävs för att få lov att kalla sin verkstad för auktoriserad. Väljer du en kontrollerad verkstad brukar det vara en bra garant för att mekanikerna och reservdelarna håller en mycket hög kvalitet.

Skulle du behöva lämna in din bil på reparation eller underhållning efter en misslyckad besiktning är det väl värt att känna till att det även finns ackrediterade bilverkstäder. Det är företag som är godkänd av ett besiktningsföretag och kan släcka bilens besiktningstvåor efter utfört arbete. Det är ett sätt för dig att spara tid eftersom du slipper ombesiktiga din bil när du har lagat det som var problemet på besiktningen.

Att tänka på

Idag finns det större bilverkstads kedjor som hanterar de flesta bilmärkena. Fördelen med de kändare kedjorna är att det ställs krav på verkstaden för att de ska få ingå i kedjan. Två stora bilverkstadskedjor är Mekonomen- och MECA. Det har väldigt många verkstäder på många olika städer runt om i Sverige. Det är även vanligt att bensinmackar har någon form av verkstad i anslutning till bensinmacken. Det behöver inte alltid vara en verkstad som tillhör bensinföretaget utan det kan vara andra verkstadsfirmor som har hyrt in sig i en lokal nära macken. Fördelen med att det brukar finnas mindre verkstäder vid bensinmackar är att de ofta kan hantera akuta skador eller problem med din bil.

11 556 Comments